Voortgang episode 14

Hallo allemaal, 

Jullie hebben lange tijd niks van mij kunnen lezen. Dat klopt.  Ik heb als streven om blogs te plaatsten op momenten als er iets te vertellen is. Niet alleen dat. De gevolgen van de Corona en het geisoleerde leven als gevolg daarvan hebben mij een niet zo'n goed gevoel gegeven. Het gaat daarom dan ook niet zoals ik graag zou willen.  Om te schrijven moet je wel een goed gevoel hebben. Inspiratie zullen we maar zeggen. Ik schrijf nu wel. Betekent dat het weer goed met me gaat. Nee. Ik hou het daarom deze keer ook wat korten en formeler. 

Wat is er ondertussen gebeurt. 

Het project heeft wel voortgang geboekt. Maar dat zijn niet de zaken die ik graag zou willen zien. Zoals ik al eerder aangaf heb ik besloten om mijn dak uit te besteden. Ik had hier een aantal redenen voor. Redenen waar ik nu bijna het gevoel van krijg er spijt van te hebben. 

Als je een huis bouwt en je doet dat grotendeelt alleen dan is het verstandig om bij jezelf stil te staan wat je beperkingen zijn. Het gewone leven gaat ook door en ik kan niet het risico nemen mezelf uit te putten. 

Dat gezegd hebbende laat het dak erg lang op zich wachten. Aan wie of waar dat aan ligt weet ik niet. In de algemene zin merk ik wel een tendens van lange aanlevertijden van materialen. Mijn dakbeschot is inmiddels wel geplaatst. Het frame van de veranda ook. 

Waarom is het dak zo belangrijk.  

Uiteraard is een dak belangrijk om de aannemelijke redenen vanwege de functie die het vervult. Los van haar primaire taak ligt er nog, vanwege de voortgang van het project, een andere belangrijke reden aan ten grondslag. 

Op mijn terrein staat een veldmeterkast. In die kast is de gas en stroommeter geplaatst. Omdat die kast pontificaal voor mijn huis staat heb ik geinformeerd of die apparatuur in mijn huis geplaatst kon worden. Lang verhaal kort. Ja dat kon. De meterkast moet dan aan specifieke voorwaarden voldoen. 77 cm breed en 35 cm diep met een afsluitbare deur. 

Zo gezegd zo gedaan. Maar... er komt altijd een maar. Deze appararuur kan en mag niet eerder verplaatst worden eer de woning wind en waterdicht is. 

En dat is dus inclusief een dicht dak. Dakbeschot met daaroverheen een dekzeil volstaat niet. Met andere woorden. Alles zit nu vast op de levering en plaatsing van het dak. Mijn glas voor de dubbele deuren wordt a.s. maandag de 23ste geplaatst. (morgen dus)

Staat het project dan helemaal stil?

Nee. of toch.... ik heb in eerste aanleg wel van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat rust te pakken. Ik ben ook met mijn jongste dochter Caitlyn een lang weekend weg geweest om Romeins Archeologische plekken te bezoeken. Caitlyn wil archeologie gaan studeren en ik heb vanwege mijn zoektocht naar een verwarmingsysteem interesse in het centrale verwarmingssysteem dat door de romeinen is ontwikkeld. 

De oude romeinen

Romeinen hielden erg van badderen. Ze deden dat ik de thermen.  Thermen werden niet alleen gebruikt om schoon te worden maar ook om te socialiseren, handel te drijven en om politieke zaken te bespreken. Deze baden werden op een ingenieuze wijze verwarmd door een zogenaamde hypocaust.  Je kan dit vergelijken met de kruipruimte onder de meeste moderne woningen. Onder die kruipruimte werd een vuur gestookt en de warme rookgassen werden onder de vloer en dóór de muren weggeleid. Steen heeft de eigenschap warmte op te kunnen slaan en weer langzaam af te geven. 

De warmwaterbaden werden verwarm door middel van een vroeg boilersysteem. Water heeft dezelfde dynamiek als lucht. Warm water stijgt en koudwater daalt. Zo werd het water in een bak van lood verwarmd dat water circuleerde dat op natuurlijke wijze rond. Dit systeem werd een hypocaust genoemd. "Hypo" staat in het Latijn voor onder en "caust" staat voor branden of vuur. M.a.w. vuur van onder of fire from below. 

Tegenwoordig vind die circulatie in je CV plaatst door een 24 volt elektrisch pompje. Maar het principe is hetzelfde. Het is om deze reden dat ik heel veel respect voor de oude romeinen heb ontwikkeld. Niet alleen waren ze stedenbouwkundig ver ontwikkeld. Je kan niet zeggen dat ze hun tijd ver vooruit waren want dit vond plaatst aan het begin van de Christelijke jaartelling. Er was dus geen rijd om ver op vooruit te gaan. 

Ze leefden in steden zoals wij die nu ook kennen en woonden in woonwijken zoals wij die nu kennen. Bouwtechnisch waren ze zeer ontwikkeld met de uitvinding van het cement. Hierdoor waren ze is staat indrukwekkende gebouwen te bouwen. Het colosseum, de Pantheon en de Acropolis zijn hier de klaarblijkele getuigen van. 

Caitlyn en ik hadden dus ieder onze eigen reden om de Romeinen te gaan bezoeken. Ik om de Hypocaust in het echt te zien en Caitlyn vanwege haar algemene ontwikkeling en interesse.   

Onze eerste bezoek was het Castellum in Cuijk. Castellum Ceuclum wel te verstaan. Ik heb een jaar in Cuijk gewerkt en ik heb dit nooit geweten. Ik ken Cuijk erg goed en het blijkt dat er een fort was en een brug over de Maas. 

https://www.museumceuclum.nl/

De brug was gebouwd vanwege militaire strategische redenen maar ook voor de aan en afvoer van reguliere dagelijkse goederen. De brug is op een typisch Romeinse extreem indrukwekkende technische manier gebouwd. Stel je maar voor hoe je pilonnen in een stelstromende rivier kan bouwen. We hebben ook muntschatten en dagelijkse gebruiksvoorwerpen gezien. 

De volgende dag   hebben we het Coriovallum bezocht. De plaatst die wij heden ten dage kennen als Heerlen heette in de tijd van het Romeinse rijk "Coriovallum".  

https://www.thermenmuseum.nl/

Coriovallum was tussen het begin van de Christelijke jaartelling en ongeveer 400 jaar na Christus een Romeinse nederzetting. Coriovallum was een zeer belangrijke plek omdat het gelegen was op het kruispunt van twee belangrijke routes, Via Belgica en Via Treverorum. 

Op deze plek werd niet alleen een castellum gebouwd maar ook een Thermen. Het verhaal is veel en veel te lang om hier uiteen te zetten en belangstellende kunnen hier zelf verder onderzoek naar doen. Het Coriovallum is het oudste gebouw van Nederland. Zie hiervoor de link. 

Ik had mijn hypocaust of hypocaustum gezien en Caitlyn had het ook erg naar haar zin. De volgende dag (ook de laatste) zijn we op aanraden van mijn architect en vriend Mike, naar het APX gegaan. Het Archeologische Park Xanten is in Duitsland gelegen. 

Het Archeologisch Park Xanten is een park met gereconstrueerde gebouwen en originele resten van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana, een Colonie aan de noordkant van het Duitse stadje Xanten. 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Colonia_Ulpia_Traiana

In het APX hebben we in gereconstrueerde Romeinse huizen gelopen. Het is verrassend om te zien dat hun leefwijze niet heel erg afweek dan die wij tegenwoordig kennen. Ze hadden plekken zoals slaapkamers, bedden en plekken om te eten en te relaxen. Werken en wonen werd bijna altijd met elkaar gecombineerd. Beneden was de werkplaatst en boven werd gewoond en geleefd. 

Het klinkt wellicht een beetje gek maar ik heb mij ook in de middeleeuwen verdiept. Ik heb er boeken over gelezen en wat mij opvalt is dat na de val van het Romeinse rijk zo ergens in het jaar 500 werden de leefomstandigheden drastisch slechter. 

Zo moet ik zeggen dat de "gewone Romeinse man" het ook niet erg makkelijk had maar ze hadden wel altijd werk, een plek om te slapen,  er waren winkeltjes, stromend water op centrale punten in de stad en aangewezen plekken om naar de WC te gaan. In de middeleeuwen was dit wel anders want toen werd de emmer met "inhoud" gewoon op straat gegooid.  Als je begrijpt wat ik bedoel. Het besef van hygiene was bij de Romeinen vele malen groter dat in de middeleeuwen. In mijn optiek hebben we met het aanbreken van de middeleeuwen ons andersom ontwikkeld. 

https://apx.lvr.de/de/willkommen/willkommen_1.html





  Het was een mooi weekend en voelde al een exotische verre vakantie. 

Is er dan helemaal niks aan mijn project gedaan?

Terug van het verleden naar het heden. We zijn weer in 2020. Beter gezegd: we zijn 2020 jaar later. NEE  mijn project heeft niet stilgestaan. Ik heb met behulp van Jeffrey alle ramen geplaatst. Alle interieur muren zijn eenzijdig dichtgemaakt. Hierdoor is de indeling zichtbaar geworden. 


Isolatie heb ik alvast gekocht. Kranen zijn besteld. Keuzes wat betreft de tegels en dergelijke moeten gemaakt worden. Dat is niet makkelijk. 

Voor de stroom en waterleiding zijn ook al voorbereidingen getroffen. De routing van de bekabeling moet bepaald worden en de positie van de stopcontacten. Lichtpunten moeten ook bepaald worden. Ook voor buiten is dit belangrijk. Immers op de veranda moeten ook lichtpunten en stopcontacten komen.

Foto's van het huis plaats ik nu niet.  Ik laat liever een resultaat als een half product zien. Een huis is pas een huis als er een dak op zit. Nu is en blijft het wachten op de dakplaten voor het huis en veranda.  

Bedankt voor jullie leestijd. Tot de volgende keer. 

Richard . 

PS:

De tekst krijgt op een gegeven moment een witte achtergrond. Het is me niet gelukt dit te veranderen. 


Reacties

  1. Hoi, mooi verhaal weer Richard, met belangstelling gelezen. Tja die Romeinen... Indrukwekkend! Vergeleken met de barbaren na hun waren ze hun tijd toch echt vooruit. Zo begonnen de Vikingen in IJsland pas eind negentiende eeuw te snappen dat ze wel iets konden doen met al die warme geisers. Kennelijk hadden ze het niet koud... Groet, A

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw vriendelijke bericht.

Populaire posts van deze blog

Motorcycle life

Life in the woods eps 26

Wat je in je hart bewaart raak je nooit meer kwijt